Kurumlarda Şifa #1
Kurumların şifalanabilmesi için ilk öncelikle kurum içinde birlikte çalışan kişilerin bir sevgi ortamı oluşturması gerekir. Böylelikle insanlar a) kurum içinde çalışmayı b) birlikte çalışmayı sevebilirler.
Özellikle iş yaşamında olan sorunlar bazen kişiler tarafından sorunun kökeninden tutulup çözülmek yerine aile, aşk ve arkadaş yaşamına yansıtılabiliyor. Kurumlarda oluşan problemlere karşı çözümcü bir yaklaşıma sahip olmak ve çözüm için birlikte hareket etmek önemlidir. Bu konuda çekinmek olmaz çünkü problem kaynağında çözülmediği sürece orada kalmaya devam edecek ve kişinin yaşamının diğer alanlarına yansımaya devam edecektir.
Beraber çalışmayı keyifli hale getirmek için aynı kurumda çalışan insanların birbirlerini tanıması ve sevmesi önemlidir. Böylelikle çalışanlar birbirlerine moral ve motivasyon da sağlayabilirler.
İlişkilerde ne dediğinin farkında olmak önemlidir. Kurumlarda ast-üst ilişkisi mevcuttur ancak kurumun dışına çıkıldığı zaman herkes toplumun önünde eşit düzlemdedir.
Patronların çalışanlarının hakkını gözetmesi ve yüksek performansı ikramiyeler ve hediyelerle ödüllendirmesi çalışanların çalışma sevgisini koruması için önemlidir. Hakkı yenen bir çalışanın performansı düşer çünkü çalışma motivasyonu düşer. Böyle bir durumda olan bir çalışan çalışmak istemez hale gelir ancak zorla çalışır. Hakkı yendiği için çok öfkelenen bir çalışan kurumu çalışma dinamiğini sabote eden davranışlar gösterebilir. Bunu önlemek için çalışanların hakkını gözetmek ve ast-üst ilişkilerinde helallik gözetmek yerindedir.
Herkesin kendinin farkında olması için eleştiriye açık olması önemlidir. Eleştiriye açık olduğumuz zaman nasıl bir performans gösterdiğimizi ve eylemlerimizin/tavrımızın kurum içinde ve dışında nasıl karşılandığını bilebiliriz. Özeleştiri yapmak da ziyadesiyle önemlidir. Eleştiri yaparken nesnel ve tarafsız bakış açılarından bakmak yerindedir.
Şifacılıkla ilgilenen kişiler kendi çalıştıkları kurumların ve bünyesindeki bireylerin şifalandırılmasını gözetebilirler. Böyle bir bireyi içermeyen kurumlar da dışardan yardım alabilirler.
Kurumlar toplumun ekonomik olarak dinamizmini sağlarlar ve hepsi birer topluluk oluştururlar. Kurumların şifalanması ekonominin ve toplumun da şifalanması için önemlidir. Kurumlar arasındaki ilişkiler Sistem Dizimi gibi çalışmalarla şifalandırılabilir.
Her kurumun sosyal sorumluluk projeleri oluşturması ve toplum/bütün hayrına birliktelik ve sevgi içinde efor göstermesi toplumun genel olarak şifalanması için önemlidir. Kurumların sahipleri, yöneticileri ve çalışanları bütünün hayrı için birlikte çalıştıkları zaman aralarındaki sevgi bağları daha da güçlenebilir. Kurumlar sosyal sorumluluk gözettiği zaman toplum için daha hayırlı bir gelecek yaratmak mümkündür.